Ney Yağlama

Ney bakımında özel bir yeri olan ney yağlama işlemi, yağın içine konulacak gül yağı yada doğal kokular ile neyimizin güzel kokmasını sağlayacaktır.

    Yağlama süreleri

 > İlk 3 ay için haftada 1 kez 

> İkinci 3 ay için 2 haftada 1 kez

> Altı aydan sonra sürekli olarak ayda 1 kez yapılmalıdır.

Böylece neyiniz hem kalitesini koruyacak,hemde güzel bir kokuya sahip olacaktır.

    Kullanabileceğiniz yağ çeşitleri;

Bu konuda ilk tercihimiz çörek otu yağı olmalıdır.  İkinci bir tercih olarak fındık yağı olabilir. Bunların dışında birinci sınıf sıvı parafin , susam ve badem yağı gibi yağlarda kullanılabilir.

Başka yağlar olmazmı gibi bir soru aklınıza gelebilir. Elbette sağlığa uygun farklı yağlarda kullanabilirsiniz. fakat yağ seçiminde uzun yıllar sonra tecrübelerini dile getiren neyzenlerimizin tavsiyelerine uymanız bence daha sağlıklı olacaktır.

    Yağlama İşleminde Nasıl Bir Yöntem Uygulanmalı?

Neyi yağlamadan bir gün önce üflemeyi bırakınız. Sebebi; üflenmeyen neyin içerisi kuru olacağından kamış, gözelerine yağı daha kolay çekecektir.Yağlama işleminden önce neyin tamamen nemsiz olmasında büyük fayda vardır.

    Bazı arkadaşlar başparenin çıkarılmasını tavsiye ederken,bana göre başparenin sıkça çıkarılıp takılması uygun değildir. Bu nedenle başpare takılı iken yağlama yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

    Neyi yağlamak için yapmanız gerekenler;

    1.yağlama şekli;)  Yağ dolu bir tanka daldıracağınız neyinizi 1 dakika kadar bekletip çıkardıktan sonra,

    (Süzdürme işlemi) öncelikle balkon gibi evin dışında bir yere çakacağınız bir çiviye Dügâh perdesinden (deliğinden) baş aşağı asıp 3 saatten fazla yağın süzülmesini bekleyip, daha sonra sadece dışını kurulayın.

    Not: Yağlama tankını su malzemeleri satan yerlerden 50lik boru diyerek 85 cm.boyunda alıp bir tarafını kendi körtapası ile kapattırıp dik olarak  balkon gibi evin dışında bir köşeye dik olarak sabitlediğinizde çok rahat kullanabilirsiniz.Yağlama işlemi bitince yağ tankınızın üzerini örtünüz..

    2.yağlama şekli;) Neyinizin başparesinden hortumla su çekecekmiş gibi tüm perdelerini parmaklarınızla  kapatıp alt parazvane ucunu yağ dolu kaba daldırıp,yavaş yavaş içinize çekerek yağ ses kutusunu doldurunca yağı çektiğimiz kaba tekrar yavaş bir şekilde bırakalım.Dışını güzel bir şekilde kuruladıktan sonra ,yukarıda anlatılan süzdürme işlemine geçebiliriz.

    Hayali YILMAZTÜRK