Ney Bakımı

Ney  gıdasını insan nefesinden alır.

1-)Neyin temizliği;

Ney bakımının en önemli faktörü temizliktir.Bunun için önem vermemiz gereken birinci husus ney üfleyeceğimiz zaman ağız temizliğimize dikkat etmemizdir.

Ağız temizliği; normal hayatımızda ki yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalama,ağzımızı yemek artıklarından arındırma işlemidir.

Neyle alakası;  insan nefesiyle çalışan ses haznesi ve boğumların yemek artıkları vs. gibi maddelerden uzak tutmak ve bu artıkların ıslaklıkla birleşip bakteriye dönüşmesini  engellemektir.

 Bu temizliğe dikkat edersek neyimizin küflenme ve kötü kokmasını engellemiş oluruz.

2-)Neyin rutubetten korunması;

Ney üflerken  nefesimizde isteğimiz dışında ıslaklık olacaktır.Bu ıslaklık ses kutusu ve boğumlarda birikip, bakteri oluşmasına sebep olur.Bu bakteriler sağlığımız için tehlikeli olduğu kadar,neyimizin kamışına da zarar verecektir.Bu tehlikeden korunmak için yapacağımız en önemli görev neyi havalandırmaktır.Bu işlem çok kolay olup en doğru korumayı sağlar.Yapacağımız şey ney üflendikten sonra hemen çantasına veya kılıfına koymayıp üflendiği süre kadar açıkta kalıp kurumasıdır.

 Eğer imkan olur da ayda bir kez balkon veya güneş alan bir yerde doğal ısıyla buluşursa neyimizin performansı dahada artacaktır.

3-)Ney çantası veya kılıfı;

Neyimizin çanta veya kılıfını sadece taşıma aracı olarak görüp kullanmamız gerekir.Aksi takdirde hava almadan kapalı bir yerde duran kamış yeşil veya siyah renkte küf  tutacak,neyimizin içine işleyecek, zamanla akordun değişmesine ve hoş olmayan kokuya sebep verecektir .

  Bana göre en güzel çözüm tahta veya sunta zemine çivi yardımıyla başpare aşağı gelecek şekilde rast perdesinden asmaktır.